In de leeftijd van 71 jaar overlijdt op dinsdag 31 juli Wim Jansen. Hij is geboren in Oosterbeek en groeit daar op samen met zijn zussen Anja en Marian en zijn broer Jos. Wim wil kok worden maar om gezondheidsredenen kan hij dat niet waar maken. Hij komt in het bedrijf van zijn vader om daar de administratie te doen. Later bouwt hij, samen met zijn broer Jos, Autobedrijf Gebroeders Jansen op. Het is in onze streken een begrip geworden. Intussen is Wim vader geworden van Mark, Marjolijn en Joost en nog weer later, trotse opa van Daan en Art, van Robbin en Jurre. Wim was een zorgzame man en altijd bereid tot actie. Mensen helpen, voor ze zorgen waren pijlers waarop hij zijn leven had gebaseerd. Ook de parochie van St. Bernulphus heeft van zijn inzet en trouw mogen profiteren o.a. door zijn jarenlange lidmaatschap van het Bernulphuskoor en later ook van het Parochiekoor. Zijn vriendschap en zijn trouw zullen node gemist worden. Op maandag 6 augustus hebben we in onze kerk met velen afscheid van hem genomen. Daarna is hij begraven in de Hof achter de kerk. Moge hij rusten in vrede.

Op 28 juli is in onze kerk gedoopt Serge van den Berg, zoon van Martin van den Berg en Ilse van den Berg-Bouwmeester, zij wonen in Heveadorp. Van harte gefeliciteerd!

Op zaterdag 28 juli overlijdt in de leeftijd van 81 jaar Cees Bouwman. Hij is geboren in Oosterbeek als jongste zoon in een gezin van 11 kinderen. In 1958 ontmoet hij Len Rijnbeek uit Hillegom. Op 8 augustus 1961 trouwen ze in de kerk in Doorwerth. Ze gaan wonen in Oosterbeek. Samen worden zij de ouders van Henco, En-Ella, Dominique en Helen. Ze krijgen 7 kleinkinderen. Met 17 jaar gaat Cees het huis uit om te gaan werken. Hij komt terecht in de horeca en heeft daar zijn sporen ruimschoots verdiend. Later wordt hij hoofd van de facilitaire dienst in het St. Elisabeth Gasthuis. Hij is van alle markten thuis en weet de handen uit de mouwen te steken. Zijn dienstbaarheid en zorg voor de mensen die hij ontmoet maken hem tot een waardevol mens. Ook de Bernulphusparochie is hem veel dank verschuldigd. Niet alleen vanwege zijn inzet als lid van het Bernulphus- en van het Parochiekoor. Altijd was hij bereid de ander bij te staan en te helpen. Op vrijdag 3 augustus hebben we afscheid van hem genomen in een Herdenkingsdienst in onze kerk. Daarna heeft zijn gezin hem begeleid naar het crematorium. Moge hij rusten in vrede.

Op 17 juli overlijdt Berry van der Kracht–Jansen. Berry werd op 15 juli 1930 in Arnhem geboren in een groot gezin waarvan vader een Babyzaak had en een mandenmakerij in Arnhem. In 1943 verhuisde het gezin naar Oosterbeek; Berry maakte de oorlog mee, Market Garden, de evacuatie en de wederopbouw. Ze volgde een opleiding voor haar middenstandsdiploma en was daar trots op en werkte met veel plezier in de winkel van haar vader. Voor haar huwelijk zorgde ze met veel liefde twee jaar voor het gezin van haar oom met twee kinderen. Toen ze haar man Theo leerde kennen in de 50er jaren trouwden ze op 30 januari 1961. In hun gezin zijn drie kinderen geboren. Naast haar zorg voor het eigen gezin was er jarenlang aandacht voor haar eigen moeder die hoogbejaard werd. Toen de kleinkinderen in beeld kwamen was zij een geweldige oma. Het was dan ook heel verdrietig dat ze haar man Theo al zo vroeg moest missen. Hij was net een jaar met pensioen Hij stierf in 1991. En ze hadden nog zoveel plannen. Berry was diep geraakt maar wist haar leven ook weer op te pakken, dat ze invulde met aandacht voor kinderen kleinkinderen en vele sociale contacten in Oosterbeek. Ruim 40 jaar was zij lid van het Bernulphuskoor en werd wel eens de moeder van het koor genoemd. Bovendien zorgde ze graag voor de bloemen in de kerk. Toen haar gezondheid minder werd ging ze wonen in de Raadhuisflat waarbij ze een mooi uitzicht had en lang kon ze nog met haar scootmobiel bezoekjes afleggen. Maar geleidelijk aan namen gezondheidsproblemen toe en toen ze twee jaar geleden meer verzorging nodig had kwam ze in Huize Barbara in Ede en daarna in de Zorgvilla Decor. Daar is zij liefdevol met zorg omringd en is zij op 17 juli in alle rust overleden. Op 21 juli vond de afscheidsviering plaats in onze kerk, waarna ze bij haar man ter ruste is gelegd in de Hof. Moge de Vrede van de Heer voor haar Licht en toekomst zijn.

Op 23 juli overlijdt Riet van Munster-van Haeren. Ze werd op 8 juli 1939 in Arnhem geboren in een groot gezin waarvan vader koster was in de kerk. Ze groeide op in Elden, volgde de lagere school en was werkzaam in een bakkerij en in meerdere gezinnen. In de begin jaren 60 leerde ze Thijs van Munster kennen, werkzaam als timmerman en later in gas- en waterbedrijven. Ze trouwden in 1962. In hun gezin zijn vier kinderen geboren, Hans en Sibilla, Ingrid en Marco. Riet en Thijs vonden een goede opvoeding van de kinderen belangrijk en brachten hen vooral waarden bij als respect voor je medemens hoe anders die ook kon zijn. Toen de kleinkinderen in beeld kwamen was zij een geweldige oma. Ook haar leven kende ups en downs. Maar het overlijden van dochter Ingrid in 1985, ze was toen pas 16, heeft haar diep geraakt. Samen met Thijs heeft ze haar dochter praktisch tot het einde toe verzorgd, samen met de kinderen en beide broers Bart en Henk en schoonzus Truus. Ze vond samen met Thijs een weg om het verlies te kunnen dragen. Ze hadden nog veel plannen maar in 2005 kwam Thijs te overlijden een jaar na een tragisch ongeluk. Riet wist ook nu weer de draad op te pakken en toen ze wat meer verzorging nodig had was het vooral haar dochter Sibilla, die zich inzette voor een goede zorg. Eerst thuis in de Bakkerstraat en daarna vanaf december verleden jaar in De Sonnenberg. Daar heeft ze nog mooie maanden gehad en voelde zich echt thuis en genoot van de bewoners om haar heen. In haar laatste maand namen de gezondheidsklachten toe en werd het steeds minder. Sibilla, Marco en Juna waakten bij haar toen ze in vroege morgen van 23 juli overleed. Op 27 juli was de afscheidsviering in onze kerk, waarna ze ter ruste is gelegd in de Hof bij haar man Thijs en dochter Ingrid. Moge zij opgenomen zijn in het Licht en de Vrede van de Eeuwige.

Na het ontvangen van het Sacrament der Zieken is, in aanwezigheid van haar man en kinderen, op maandag 19 februari in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, overleden Elsabeth Regina Maria (Bep) Derks-Hoes. Zij is precies 85 jaar geworden. Na haar huwelijk met Jan Derks op 14 mei 1960 verhuist ze van Ewijk naar Doorwerth. In 1965 verhuizen ze samen met hun dochter Mirjam naar Oosterbeek. Ze gaan wonen aan de Bildersweg. Het gezin breidt zich daar uit met nog twee dochters en een zoon. Jaren later worden zij en Jan grootouders van vijf kleinkinderen.

In de leeftijd van 94 jaar overlijdt op zondag 14 januari jl. Henk Eijbersen. Geboren in Oosterbeek komt hij op jonge leeftijd door het stranden van het huwelijk van zijn ouders, in het kinderdorp Neerbosch. Hier leert hij het ambacht van schoenmaker. Na de oorlog gaat hij werken in Heijthuizen en leert hij zijn toekomstige vrouw Truus kennen. Ze trouwen in 1947 en vestigen zich in Oosterbeek. Samen krijgen ze zeven kinderen. Na een aantal jaren als schoenmaker in Oosterbeek gaat een langgekoesterde wens van Henk in vervulling. 

Op dinsdag 9 januari overlijdt Wim Vlutters. Hij werd geboren op 8 oktober 1936 in Oosterbeek in een gezin van 8 kinderen, waarvan vader bekend was voor het vele vrijwilligerswerk bij de Bernulphuskerk.
In Oosterbeek groeide hij op, volgde de lagere school en een opleiding tot timmerman. Rond zijn 20e emigreerde hij naar Australië, maar begin van de 70er jaren kwam hij terug en leerde hier Ans Wacker kennen met wie hij in 1971 trouwde. Ze gingen wonen in het ouderlijk huis aan de Jan van Emdenweg nr. 30, het huis dat voor Wim tot het einde dierbaar is gebleven. In 1972 werd zoon Danny geboren.

Op vrijdag 5 januari overlijdt in de leeftijd van 93 jaar Anna Maria (Ans) Jansen. Geboren in Arnhem verhuist ze in 1942 met haar ouders en haar zussen en broers naar Oosterbeek. Op de rouwcirculaire lezen we de tekst: Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dicht doen en verpakken in goede gedachten der herinnering. Menig maal heeft Ans in haar leven afscheid moeten nemen van dierbare mensen. Dat heeft ongetwijfeld invloed op haar gehad. Ze bleef altijd op afstand. 

Zaterdag 25 november jl. is in onze kerk gedoopt Boaz Houben, zoon van Michel Houben en Anneli Houben-Hanssen. Michel en Anneli, van harte gefeliciteerd met deze grote stap voor Boaz.

Op donderdag 19 oktober overlijdt Riek van Eijden-Boersen (1930-2017). Riek is geboren op 23 juni 1930 in Hoogland. Daar heeft zij haar jeugd doorgebracht. Door haar werk komt zij in Leusden terecht en daar heeft zij haar man, René van Eijden, leren kennen. In Leusden hebben zij samen een boerderij gehad en zes kinderen groot gebracht. Na de verkoop van de boerderij zijn Riek en René verhuisd naar het Oosten van het land. En uiteindelijk komen ze in Oosterbeek.

Op maandagmiddag 11 september is in de Molenberg overleden Door Nagelvoort-Metz. Door is op 24 april 1927 op Ameland geboren. Na de oorlog kwam ze naar Oosterbeek om haar zus te helpen bij de wederopbouw. De buurjongen was Chris met wie ze in 1952 trouwde. Ze gingen wonen aan de Ireneweg 8, waar ze het grootste gedeelte van haar leven bleef wonen. In 2009 kwam Door in Overdal en de laatste periode bracht ze door in de Molenberg. Door was moeder van drie dochters en oma van 6 kleinkinderen met 2 achterkleinkinderen. Ze stond bekend om haar zorg voor het gezin en als een geweldige oma. 

Na een lidmaatschap van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën van maar liefst 65 jaar is op vrijdag 25 augustus 2017 in het Missiehuis in Cadier en Keer pater Arjen Rypkema overleden. Een man, wiens missionaire leven getekend werd door dienstbaarheid. "Hij toonde een grote bereidheid zich in te zetten voor de taak die hem werd opgedragen," zo zei huisoverste pater Koos Janssen S.M.A. over hem bij de uitvaart op vrijdag 1 september. "Arjen Rypkema was vele jaren werkzaam in het onderwijs en de vorming van studenten. Voor velen was hij ook de geestelijke begeleider."

In de vroege ochtend van maandag 14 augustus overlijdt, in de leeftijd van 80 jaar, Marianne Teulings-Janssen.

Ze is geboren in Arnhem op 19 december 1936 als oudste in een gezin van zes kinderen. Vlak voor de oorlog verhuist het gezin naar Oosterbeek. De angstige septemberdagen van 1944 zijn voor altijd in haar geheugen gegrift. Na de evacuatie en de bevrijding woont ze een aantal jaren in Arnhem. In 1956 komt het gezin weer teug naar Oosterbeek. Marianne volgt een opleiding voor medisch analist. Tot aan haar huwelijk, op 3 maart 1962 met Olf Teulings, werkt zij in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. 

Op donderdag 20 juli overlijdt in de leeftijd van 81 jaar Antonius Maria Jozef (Ton) Janssen. Geboren in Doesburg trouwt hij in 1960 met Resi Kruse. Ze krijgen vijf kinderen en later drie kleinkinderen. Hij was een man die zich volledig en met veel zorg heeft ingezet voor zijn medemens. Eerst en vooral voor zijn allernaaste omgeving, zijn vrouw en kinderen. Daarnaast stond hij altijd klaar voor de vele mensen die hij in zijn leven heeft ontmoet o.a. in zijn werk bij de Gemeente Renkum in Oosterbeek, in het vele vrijwilligerswerk dat hij heeft gedaan en in zijn lidmaatschap van de Odd Fellows. 

Op zaterdag 1 juni is in onze kerk gedoopt: Elise Ali Gedi, dochter van Peter Ali Gedi en Ewelina Kowalska uit Wolfheze.

Van harte gefeliciteerd met dit heuglijk moment!

Op zondag 7 mei jl. is in de St. Bernulphuskerk door Pater M.H.M. Vergeer gedoopt:

Cordula Talitha, dochter van Veronica Albers Grieneisen-Marée en Athanasius (Stan) Franciscus Maria Marée.

Van harte gefeliciteerd.

Op vrijdag 5 mei is in de leeftijd van 89 jaar in Laren (Groningen) overleden Grada Niessen-de Vries. Grada is op 16 oktober 1927 in Geleen geboren. Daar leerde ze haar man Jacques kennen die werkzaam was bij de staatsmijn Maurits. In het gezin zijn 5 zonen geboren, waar zij zich met veel zorg voor inzette. In 1968 verhuisde het gezin naar Arnhem vanwege het werk van Jacques en later, toen de zonen het huis uit waren, naar Oosterbeek. Ze woonden in de Valkenburchtflat. Grada was kerk betrokken en lid van verschillende gespreksgroepen en de oecumene droeg ze een warm hart toe.

Het heeft de koning behaagd om ………… te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit overkwam de heer Harry Kempen op woensdag 26 april jl.

Op zondag 9 april overlijdt in de leeftijd van 77 jaar Mathea Maria Josephina - Inge van Kerkhof-van Grinsven. Ze is geboren in Veghel op 18 mei 1939.  Op 26 augustus 1964 trouwt ze met Jan van Kerkhof. Sinds die dag wonen zij samen in Oosterbeek. De meeste jaren boven de zaak aan de Utrechtseweg.  Zij worden de ouders van de tweeling Hans en Frank en van hun dochter Ingeborg. Grootouders worden ze van 6 kleinkinderen.  Met veel inzet, veel energie en werklust bouwen Jan en Inge samen aan de groei van hun zaak. Daarnaast vormen zij samen met hun kinderen een hecht en gezellig gezin.  

Zondag 18 maart jl. is de doopvont in de vernieuwde opstelling in onze kerk in gebruik genomen (zie voorpagina). Pastoor H. ten Have doopte Klaas Kickken, zoon van Luc Kickken en Geerte van der Zee. Van harte gefeliciteerd.

Op 8 maart 2017 is overleden Theodorus Johannes Siep, op de leeftijd van 88 jaar. Theo is geboren en getogen in Oosterbeek en is begonnen als smid. Later is hij gaan werken voor Defensie in Schaarsbergen. Daar is hij tot zijn pensioen gebleven. Theo had al geruime tijd gezondheidsproblemen maar hij liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Hij was vol zorg en aandacht voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Daarnaast had hij een brede belangstellng en kon hij zich druk maken om onrechtvaardigheid. We hebben afscheid genomen van Theo tijdens een crematieplechtigheid in Arnhem op 13 maart. 

Op 4 februari 2017 is plotseling overleden Josef Heinrich Laumen, op de leeftijd van 83 jaar. Jos werd in het ziekenhuis in Arnhem geboren maar heeft praktisch zijn hele leven in Oosterbeek gewoond. Zijn vader had daar een transportbedrijf, dat Jos heeft overgenomen. Dit bedrijf heeft hij samen met zijn vrouw Ingeborg gerund, hij op de vrachtwagen en zij thuis voor de klanten, de administratie en alles wat daarbij kwam kijken. ‘Op de vrachtwagen’ was Jos zijn lust en zijn leven. De vier kinderen herinneren zich de vrijdagavond als de chauffeurs terugkwamen aan de Prins Hendrikstraat en de zaterdag erna zich bezighielden met het onderhoud. 

Op dinsdag 31 januari overlijdt in de leeftijd van 88 jaar Paul van der Horst. Geboren in Kampen op 3 januari 1929 als jongste in een gezin van vier kinderen. Als hij Kampen verlaat om te gaan werken bij de Giro in Den Haag ontmoet hij daar Jopie de Ruiter. Op 1 oktober 1955 trouwen ze en worden de ouders van twee dochters en vier zonen. In 1957 verhuizen ze naar Arnhem. Een druk, maar o zo gezellig gezin. Later worden ze grootouders van 8 kleinkinderen, 1 meisje en 7 jongens. Na nog een aantal jaren in Vlissingen te hebben gewoond verhuizen Paul en Jopie noodgedwongen naar Oosterbeek en gaan wonen aan de Graaf van Rechterenweg. 

Op donderdag 5 januari is in de leeftijd van 85 jaar overleden Theo Teunissen. Hij is geboren in Oud Gastel op 4 juli 1931 en is de oudste uit een gezin van zes jongens en één meisje. Na de oorlog gaat hij als 14-jarige naar het seminarie bij de Montfortanen in Zuid-Limburg. Tien jaar studeert hij hier. Het was geen gemakkelijke keuze, maar hij koos ervoor om zijn studie voor een eventueel priesterschap af te breken. Hij krijgt de kans te gaan werken bij de NS. 

Op zaterdag 26 november is in onze kerk gedoopt: Isabeau van den Berg, dochter van Martin van den Berg en Ilse van den Berg Bouwmeester.

Van harte gefeliciteerd!

Op zaterdag 10 september jl. is in de leeftijd van 81 jaar overleden Willem Lodewijk (Wim) von der Heide. Hij werd geboren in Meppel op 22 juli 1931. Op 28 december 1965 trouwt hij met Riet Keukens uit Renkum. Ze gaan wonen in Oosterbeek op de Klingelbeek, naast het bedrijf waar Wim werkt. Samen worden zij de ouders van Fea, Wim en Nelleke en later grootouders van 4 kleinzonen. Wim was een echte familieman. Altijd bezig en zorgend voor zijn gezin. Door zijn beroep als timmerman, maar meer nog door zijn handigheid, was hij inzetbaar voor allerlei werkzaamheden. Samen met Riet bouwde en verbouwde hij aan zijn huis en het werd een paleisje. 

Antoon Wissing werd op 22 februari 1927 geboren in Zeddam, een schilderachtig dorpje in Montferland. Na één jaar Mulo stapte hij over naar het seminarie van de Capucijnen in Doetinchem. De oorlogsperiode bracht hem via Enschede naar Zevenbergen en na de invasie op 6 juni 1944 keerde hij huiswaarts. Na de bevrijding ging hij niet terug naar het seminarie, maar kwam terecht in een drogisterij in Culemborg. 

Op donderdag 2 juni is in de leeftijd van 89 jaar overleden Alida Theresia Alie Tobé-Visser. Ze is geboren op 30 januari 1927 in Rotterdam. Hier ligt haar jeugd. Op 31 mei 1955 trouwt zij met Matthias, Matt Tobé, eveneens een geboren Rotterdammer Ze worden de ouders van drie zonen, van Wim, Joep en Tom en grootouders van 4 kleinkinderen, Martijn, Chrstiaan, Laura en Jasper. Na het pensioen, in 1987, verlaten zij Rotterdam en vestigen zich in Arnhem.

Op 12 mei jl. is in onze kerk gedoopt Stephanie, dochter van Roland Verheij en Stephanie van der Veer.

Proficiat!

In het ziekenhuis De Gelderse Vallei overleed op 11 mei, gesterkt door het sacrament der zieken, Maria van Opstal-Janssen. Ze was in haar 91ste levensjaar.

Geboren in Blaricum in een gezin van zes kinderen, kreeg ze tijdens de Tweede Oorlog te maken met de gevolgen en uitwassen van die oorlog, met name de NSB. Ze kwam in een jeugdherberg terecht, later in kamp Westerbork en werd gedeporteerd per trein naar Tsjecho-Slowakije. Ze werd te werk gesteld in enkele werkkampen. Terug in Nederland ging ze de opleiding doen voor de gezinszorg en later maatschappelijk werkster. In haar huwelijk met Adriaan van Opstal was ze niet gelukkig, totdat hij in 1979 overleed. 

Op 28 april jongstleden overleed Piet Genevace in de leeftijd van 76 jaar. Hij werd een half jaar daarvoor ziek. Op 3 mei namen wij afscheid met een prachtige Requiemmis in de Bernulphus kerk, waar hij trouw parochiaan was en zijn kinderen de heilige communie deden en het vormsel ontvingen. Piet en zijn vrouw Anneke waren vaak in het Maria kapelletje te vinden waar zij voor hun dierbaren kaarsjes aanstaken. Piet had een sterk vertrouwen en liet ons daarmee gerust achter: 'Moge Onze Lieve Heer jullie bewaren in de palm van zijn hand tot wij elkaar weer ontmoeten.' Moge hij rusten in vrede.

In de leeftijd van 83 jaar is op 19 april overleden Albertus Hendrikus, Bert van Zwam. Geboren op 5 maart 1933 in Renkum, groeit hij op in een groot katholiek gezin  Hij gaat naar de LTS in Wageningen en leert daar het schildersvak. Op 8 juli 1957 trouwt hij met Rieky Anzion uit Oosterbeek.

Samen worden zij de ouders van Karles, Han, Mark en Fieke. Grootouders worden ze van 10 kleinkinderen.

Chris Houben (1937-2016)

Op dinsdag 9 februari is in de leeftijd van 78 jaar overleden Chris Houben. Hij was het op een na jongste kind van een gezin van 9 kinderen. Hij woonde bij de Sizagroep in Overdal en kwam geregeld bij de vieringen in onze kerk. Chris is bijgezet in het graf van zijn ouders in Breda.

Moge hij rusten in Vrede.

Toos Bouma-Bos (1929-2016)

Na een lang en voltooid leven is op dinsdag 9 februari 2016 in alle rust heengegaan Toos Bouma-Bos.

Geboren op 14 april 1929 in het Groningse Kloosterburen, trouwt zij op 16 mei 1961 met de Fries Jan Bouma. Samen worden zij de ouders van een dochter en een zoon.

Op 6 februari jl. is in onze kerk gedoopt: 
Bente Harbers, dochter van Jasper Harbers en Rina Harbers-Rijkenberg.

Proficiat.

Grada Maria Brugmans-Witjes (1929-2016)

Na een leven vol zorg en aandacht voor allen die haar dierbaar waren is in de leeftijd van 90 jaar op donderdag 5 februari 2016 rustig ingeslapen Grada Maria Brugmans-Witjes.

Geboren in Oosterbeek op 19 mei 1929 en daar ook opgegroeid, ontmoet zij Jacob Brugmans en trouwt met hem op 22 april 1948. Ze krijgen drie dochters. Grootmoeder wordt zij van vijf kleinkinderen en overgrootmoeder van drie kleindochters.

Riet van Gerwen-Schreurs (1928 -2016)

Op 4 februari overleed in het Woonzorgcentrum Overdal in de leeftijd van 87 jaar Riet van Gerwen-Schreurs.

Op 24 november 1928 geboren in Arnhem, groeide ze daar op, maakte de oorlog mee en haalde haar ULO diploma. Daarna was ze werkzaam bij een Incassobank en uitgeverij. Vervolgens ging ze in 1950 werken bij warenhuis Schröder. Daar leerde zij ook haar man Bernard kennen met wie zij op 20 januari 1960 trouwde. 

Gert Anzion-Gademan (1922-2015)
Verwacht en toch nog onverwacht overlijdt in de leeftijd van 93 jaar op de laatste dag van het jaar 2015, Gert Anzion-Gademan.
Geboren in Oosterbeek op 22 november 1922 trouwt zij op 4 mei 1948 met Karel Anzion. Samen worden ze de ouders van 4 dochters. Grootouders worden zij van 8 kleinkinderen en overgrootmoeder wordt zij van 7 achterkleinkinderen. In 1981 overlijdt, tot haar grote verdriet en dat van haar kinderen, Karel.
Moedig en positief in het leven staande, pakt zij de draad weer op en gaat haar eigen weg. 

Wim Zimmermann (1925- 2015)
Na een voltooid leven en tot het einde toe zelfstandig, het leven in eigen hand houdend, is rustig ingeslapen Willem Bernard, Wim Zimmermann.
Geboren in Den Haag op 21 april 1925 trouwt hij in Bahrein op 11 oktober met Ellen Moora, die daar werkt als verpleegkundige. Ze krijgen 5 kinderen. Als civiel ingenieur heeft Wim veel projecten begeleid. Veel in het buitenland o.a. Saoedi Arabië, Ghana, Tanzania, en meerdere ook in Nederland. In 1979 verhuist hij met Ellen naar Oosterbeek. Na zijn pensionering in 1987 wordt hij o.a. penningmeester van het parochiebestuur van onze kerk. 

Fien Derksen-van der Schouw (1929-2015)
Op dinsdag 1 december overlijdt in de leeftijd van 86 jaar Fien Derksen- van der Schouw.
Geboren in Renkum op 8 september 1929 stapt zij letterlijk in de huwelijksboot van haar schipper Gerard Derksen eveneens uit Renkum. Samen worden zij de ouders van Henri, Gerard en Anja en later ook van Gerti en Jaap. Ze worden grootouders van Stefan en Mathieu, van Koen en Margot. Tot haar grote verdriet overlijdt op 7 november 1993 heel plotseling haar man Gerard. 

Namens de familie delen we u mede dat op 25 november in de leeftijd van 89 jaar Piet Hendriks is overleden. Hij was de echtgenoot van Wil Goossens.

Moge hij rusten in vrede.

Annie van Houten Steemers (1916 -2016)

Op maandag 18 januari overleed in een verzorgingshuis in Kaatsheuvel op ruim 99-jarige leeftijd Annie van Houten Steemers. Op 10 oktober geboren in Arnhem groeide ze daar op maakte de oorlog mee en de evacuatie. In 1945 trouwde ze met Frans van Houten. Ze gingen wonen in Oosterbeek.Daar zijn ook de vier kinderen geboren. Annie was vol zorg voor gezin en had haar eigen plaats naast Frans die, als vertegenwoordiger en journalist, veel taken buitenshuis had. 

Jopie van der Horst-de Ruiter (1929-2016)

Op vrijdag 15 januari 2016 overlijdt in het bijzijn van haar man en kinderen in de leeftijd van 86 jaar Jopie van der Horst-de Ruiter.

Geboren in Rotterdam op 31 augustus 1929, trouwt zij op 1 oktober 1955 met Paul van der Horst. Samen worden zij de ouders van twee dochters en vier zonen en grootouders van één kleindochter en zeven kleinzonen.

In de dagen van voorbereiding op haar uitvaart komen veel herinneringen en verhalen boven aan een druk, gezellig en warm gezin waarin alles draait om de kinderen. Ouders die er voor hen zijn en een moeder bovenal, die altijd voor hen klaar staat. Voor haar kleinkinderen is zij een sportieve en ondernemende super-oma. De laatste jaren van haar leven versluiert haar geest. Dank zij de zorg van haar man en de kinderen is zij tot het einde toe, tot aan haar uitvaart thuis, gebleven

Op donderdag 21 januari hebben we haar uitvaart gevierd in onze kerk waarna haar lichaam te ruste is gelegd in de Hof achter de kerk. Moge zij rusten in vrede.

In Memoriam: Bart Kramer (1921-2016)

In de leeftijd van 94 jaar is op maandag 11 januari overleden Bart Kramer. Geboren in Rotterdam, op Feyenoord, op 28 juni 1921, trouwt hij op 6 maart 1946 voor de wet en op 2 mei daarop volgend, voor de kerk met Gre Jansen. Bijna 70 jaar geleden. Zij worden de ouders van twee zonen en twee dochters. Ze krijgen zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

In Rijnstate overleed op 28 september Riet Morren–Lamers. In Arnhem geboren op 27 mei 1925 groeide ze op, deed de kweekschool en tijdens de evacuatie kreeg ze in Amersfoort haar diploma. Tot 1957 was ze als juf werkzaam aan de Agnesschool in Arnhem. Ze trouwde met Gerard Morren en mocht aanvankelijk niet meer werken toen ze in Enschede woonden. Maar spoedig werd ze gevraagd in te vallen en zo werd zij een zeer gewaardeerde leerkracht. In hun gezin zijn drie kinderen geboren waar zij goed voor zorgde met liefde en aandacht. Toen Gerard ook met pensioen kon, verhuisden zij naar Oosterbeek aan de Zuiderbeekweg. 

Op 1 augustus is in onze kerk gedoopt: Oskar Langelaan, zoon van Mauritius Langelaan en Anna Liljeqvist.

Op 72-jarige leeftijd is Ben Spitman overleden in Rijnstate te Arnhem.
Hij woonde aan de Isaak Evertslaan 71 te Arnhem. Geboren op 29 juli 1943 in Oosterbeek waar hij opgroeide. Hij was 17 jaar toen zijn vader overleed en leidde na zijn militaire dienst samen met zijn broer Henk het familiebedrijf Spitman. Later vond hij vanuit zijn passie voor auto’s een nieuwe uitdaging in Spiritlease. Na zijn werkzame leven heeft hij mooie jaren in Frankrijk gehad en later weer in Nederland samen met zijn vrouw Mariyana Manchorova. 

Op 3 augustus overleed in De Molenberg Tonny Peters-Weeting, ze was bijna 95 jaar.
In Oosterbeek geboren op 30 augustus in een gezin van 3 kinderen, waarvan vader werkte bij het spoor. In Oosterbeek groeide ze op, volgde de lagere school en daarna de huishoudschool. Vervolgens was ze werkzaam in verschillende gezinnen en daarna 10 jaar bij de Gruyter aan de Klarendaalse weg in Arnhem. Ze maakte de oorlog mee en de evacuatie in Apeldoorn. Daar leerde ze Chris Peters kennen en in 1946 was de verloving. Chris was militair en dienstplichtig soldaat tijdens de politionele actie in Nederlands Indië. Na zijn terugkeer trouwden ze op 16 augustus 1950. 

Op 22 juli overleed Leontine Peters-van der Burgt na een lange periode van ziekte op de leeftijd van 38 jaar. Leontine was geboren in Beneden-Leeuwen op 13 augustus 1976. Zij was vrolijk, zorgzaam en attent. Tijdens haar studie in Wageningen leerde zij Jaap Peters kennen, met wie zij in 2008 getrouwd is. Twee kinderen Lonneke en Bastiaan verrijkten hun leven. Kort daarna begon haar moedige strijd tegen haar ziekte. Haar positieve instelling gaf haar de kracht om ondanks tegenslagen door te gaan. Uiteindelijk heeft zij zich moeten overgeven en ontving zij het sacrament van de ziekenzalving. De eucharistie bij haar uitvaart vond plaats op dinsdag 28 juni in onze kerk waarna haar begrafenis plaatsvond. Wij wensen Jaap, de kinderen, de familieleden en dierbaren van Leontien veel sterkte.  

Op 15 juni is Petronella Maria (Nelly) Wassen-Stael op 96-jarige leeftijd in Vilente Zorgcentrum ‘De Sonnenberg’ overleden.
Zesennegentig jaar geleden werd Nelly in het Belgische Marcinelle geboren. Later verhuisde zij naar Nederland, eerst in Geertruidenberg, daarna in ’s-Hertogenbosch en vervolgens naar Arnhem. Nelly was een bijzondere vrouw. Zij maakte zich altijd veel zorgen over het leven en welzijn van haar dochters Betty en Margot. Zij zorgde er voor dat het haar gezin aan niets ontbrak en was een kleurrijke en flamboyante dame. Een echte levensgenietster. 

Op 6 juni 2015 hebben wij vanuit onze kerk met een gezongen eucharistie afscheid genomen van Eleonora Anna Wilhelmina Maria Willems. Lon Willems werd geboren op 30 april 1948 in een Arnhemse familie, die ook in Oosterbeek gewoond heeft. Zij was een kunstzinnige, creatieve vrouw, die van eenvoudige materialen mooie cadeautjes kon maken. Haar grote liefhebberij en talent was de fotografie, waardoor zij anderen kon laten genieten van haar waarnemingen. Ook uitte zij zich in de schilderkunst. Door haar gevoelige aard was het leven voor haar niet altijd gemakkelijk, ondanks de liefdevolle betrokkenheid van familie en vrienden. Zij overleed op 2 juni 2015. Zij werd op Moscowa bij haar moeder en broer begraven. Wij bidden dat zij geluk heeft gevonden bij God.

Op 4 juni overlijdt Jan Leenders in het hospice in Rozendaal. Hij werd op 17 september geboren; hij heeft uiteindelijk zijn hele leven, 88 jaar, in Oosterbeek gewoond. Zodra hij oud genoeg is gaat hij werken in de elastiekfabriek in Oosterbeek als wever. Na de oorlog ontmoet hij Gerrie en op 13 november 1948 trouwen ze. Ze krijgen twee zoons. Op een bepaald moment laat Jan het weefgetouw voor wat het is en wordt beheerder van de Algemene Begraafplaats in Oosterbeek. Na zijn vervroegd pensioen kan hij niet stil zitten. Actief in de tuin bij de familie Van der Kamp, bij de Politiehondendressuurclub als pakdrager, maar ook bij Mijnhart als drager. Het jaar 2001 is een zwaar jaar voor Jan: zijn vrouw Gerrie overlijdt en zelf krijgt hij een hartaanval. 

In de vroege ochtend van 1e Pinksterdag, 24 mei jl. overlijdt in de leeftijd van 85 jaar Gré Versteeg-Pietersen. Geboren in Noorden, aan de Nieuwkoopse plassen op 12 november 1929, ontmoet zij, als akela op welpenkamp op de boerderij van de familie Versteeg in Haarzuilens, Thies. Ze trouwen op 2 juni 1954 en worden samen de ouders van Martin, Karin en Hans en later ook van André en Petra. Ze worden grootouders van Bart, Lisanne en Maike en Tim. Op 16 november 2010 overlijdt Thies en hoe moeilijk dit haar ook valt, met de hulp van haar kinderen en kleinkinderen heeft zij weer zin kunnen geven aan haar leven. Deze periode was mede niet gemakkelijk omdat zij uiteindelijk ook afscheid moest nemen van het huis op Marja. 

Dankbaar voor alle liefde die zij gegeven en ontvangen heeft is op 88-jarige leeftijd Marietje Maria Theodora Hendriks-Eilers overleden in het verzorgingshuis Het Beekdal in Heelsum. Zij is geboren in Elten. Op 17-jarige leeftijd kwam ze als dienstmeisje in Oosterbeek. Daar leerde ze haar man Cor kennen. Ze trouwden en hun dochter Diny werd geboren. Haar leven heeft in het teken gestaan van werken en zorgen, voor haar gezin, familie en op het Missiehuis Vrijland. Zij hield van gezelligheid en genoot van borduren en breien. Zij was een tevreden iemand en klaagde niet, wilde anderen niet tot last zijn. Toen haar gezondheid minder werd en ze niet meer alleen kon wonen, kreeg zij een liefdevolle verzorging in Heidestein en later Het Beekdal. 

Everdina Elisabeth Maria Johanna van Groningen, roepnaam Inez, werd 22 augustus 1934 in Haaksbergen geboren. Haar vader was hoofd van de r.k. lagere school aldaar. Inez wilde zelf ook het onderwijs in en heeft 18 jaar voor de klas gestaan in Haaksbergen en in Bussum. Ze haalde een acte Frans en kwam zo in 1970 op de middelbare school De Springplank in Renkum als lerares Frans. In 1994 ging ze met de VUT. Inez was zeer erudiet met veel interesse in kunstgeschiedenis, piano spelen en Franse literatuur. Een tijdlang was ze tolk in de Franse taal bij de rechtbank. Inez was zeer sociaal, meelevend en trouw aan God en de kerk. Ze deed veel vrijwilligerswerk op het blindeninstituut Bartholomeus in Zeist, stak veel liefde en tijd in de opvang van vluchtelingen en was bijzonder gastvrij. 

Op 9 mei 2015 is Rikie van den Berg–Wessel, overleden. Ze werd geboren op 19 oktober 1945. Een ijzersterke, hardwerkende en ondernemende vrouw; zo typeren dochters Mariska en Diana hun moeder Riek. In 1966 treedt ze met Wim in het huwelijk en komen ze in Renkum wonen. Riek werkte in de gezinszorg, als schoonheidsspecialiste en ook gaf ze bejaarden gymnastiek. Na een verhuizing naar Oosterbeek runt Riek daar de sportshop Oosterbeek en De Babbelaar met Diane. Het leven is pittig, mede door de jarenlange ziekte van haar man, maar ze gaat door. Ook na zijn overlijden in 2009 blijft ze ondernemer, maar nu in de verkoop van hoofdkussen en andere slaapbenodigdheden. 

Op 19 april, op bijna 83-jarige leeftijd is Freek Bongers overleden in Regina Pacis te Arnhem. Geboren op 24 mei 1932 in Arnhem in een gezin met 3 kinderen, waarvan vader een eigen bedrijf had als kleermaker. In Arnhem groeide Freek op en volgde na de lagere school de Mulo. Vervolgens ging hij werken bij het bouwbedrijf Sanders als jongste bediende waar hij zich verder ontplooide tot procuratiehouder. Hij bleef daar steeds een man die dicht bij het personeel stond, ook die van de werkvloer. In het begin van de 90-er jaren nam hij afstand van het werkzame leven omdat de bedrijfsovername hem niet meer kon inspireren. Er kwam nu alle ruimte voor zijn grote hobby de visserij, vooral in Ierland, samen met zijn broer Lambert. 

In de ochtend van maandag 13 april is Louis Derijks na een moeilijke tijd rustig ingeslapen. Zo lezen we op de circulaire van de aankondiging van zijn dood. Hij is geboren in Waalre op 8 juli 1930. In de zomer van 1964 trouwt hij met Henny Clevers. Ze worden de ouders van Han, die helaas is gestorven, van René en Mariël en van Astrid. Grootouders worden ze van Mayke en Ilse en ook een beetje van Monica en Maral. Na de dood van Henny 31 juli 2013 weet Louis het leven weer op te pakken. Maar dan slaat het noodlot toe, want precies een jaar na haar dood, wordt hij getroffen door een herseninfarct. 

Na een afnemende gezondheid overlijdt op 25 maart, op het feest van Maria Boodschap, in de leeftijd van 88 jaar Diny Teunissen-Bongers. Geboren in Oosterbeek op 21 april 1926, trouwt zij op 24 februari 1960 met Theo Teunissen. Ze krijgen drie kinderen Han, Phia en Margot, 9 kleinkinderen en een jaar geleden een achterkleinzoon Milan. Diny was een zorgzame vrouw. Haar zorg besteedde ze in de eerste plaats aan de mensen dichtbij: haar vader, die de laatste jaren van zijn leven bij hen woonde, haar man Theo en hun kinderen. “Ze was lief, gewoon en daarom zo bijzonder”, zei één van de dochters tijdens de afscheidsviering. 

Donderdagavond 5 maart overleed in Rijnstate Stieny Molmans op 98 jarige leeftijd. Ze woonde de laatste jaren in Huize Sonneberg. Op 5 december 1916 geboren in Groenlo groeide ze op bij haar oma en opa en leerde al vroeg het kappersvak. Daar leerde ze haar man Jacques kennen in de dertiger jaren. Ze trouwden in 1943 en hadden een kapperszaak in de Steenstraat te Arnhem. Ze maakte de evacuatie mee en de wederopbouw. In de vijftiger jaren werd Jacques ziek en kwam Stieny er een lange tijd alleen voor te staan: de zaak en de kinderen. In het gezin waren intussen drie kinderen geboren. Gelukkig knapte Jacques weer op en het ging verder goed. 

In haar appartement in Hoog Doorwerth te Heelsum overleed Ann Camps op 92 jarige leeftijd. Ze werd in Oosterbeek geboren op 28 juli 1922 als oudste in een gezin van 3 kinderen. Haar vader was administratief medewerker bij de Heidemij en moeder was eigenaar van Camps modehuis In Oosterbeek. Oosterbeek heeft veel voor haar betekend zeker in de jaren toen ze haar eigen bedrijf had Crepa Camps reparaties Ze was er trots op en had er tot op hoge leeftijd nog contacten mee.

Op 23 december 2014 overleed Dori van Musscher Jongeling in Zorgvilla Ziependaal. Dori werd geboren op 19 april 1935 in ‘s Gravenhage in een gezin met 2 kinderen waarvan vader werkzaam was bij personeelszaken van de Gasunie. In Den Haag groeide ze op volgde de lagere school en de Mulo. Daarna was ze werkzaam als secretaresse. In de vijftiger jaren leerde ze haar man Ed kennen met wie ze op 22 jarige leeftijd trouwde. Ze gingen wonen in Den Haag daar werd Marc geboren.

Op dinsdag 9 december overleed heel plotseling Annemarie Bloemen -Mak. Geboren op 19 september 1944 in Rotterdam, trouwt zij in maart 1969 met Tom Bloemen. Samen worden zij de ouders van Eline, Marjolein, Thomas en Anne-Fleur en daarna grootouders van 7 kleinkinderen. Naast een liefdevolle en toegewijde echtgenote en een lieve en zorgzame moeder heeft zij met veel ambitie haar beroep als fysiotherapeute uitgeoefend. 

Dinsdag 14 oktober is in het Verpleeghuis Eldenstaete in Arnhem Ben Balk overleden. Geboren 15 augustus 1942 in Arnhem als oudste van een gezin van 7 kinderen. Daar is hij ook opgegroeid en ontmoette hij Doke, 46 jaar geleden trouwden zij. Twee dochters werden geboren en 5 kleinkinderen. Ben was een lieve, sociale, zorgzame man. Ben heeft altijd hard gewerkt. De Firma Gebroeders Balk was een begrip op alle markten in Arnhem en Oosterbeek. Groenten en fruit. Naast zijn werk had Ben veel hobby’s, voetballen, tennissen, actieve duivenmelker. 

In de ochtend van woensdag 17 september overleed in de leeftijd van bijna 88 jaar Alie Hesseling-Hoogstraten. Ze is geboren op 27 september 1926 in Oosterbeek. Ze groeide op samen me thaar oudere zus Marie. Ze was een echt buitenkind en was daarnaast heel sportief. Ze hield van gymmen, van zwemmen en schaatsen. Tot op hoge leeftijd ging ze iedere week nog zwemmen. Na de lagere school ging ze naar de MULO. Hier leerde ze Arnold Hesseling kennen. Maar alvorens ze samen in 1956 in het huwelijksbootje stapten hadden ze samen al heel wat moeilijkheden overwonnen. 

In de ochtend van dinsdag 5 augustus jl. is, in de leeftijd van 94 jaar, overleden Wies Maussen-van Amelsvoort. Ze is geboren in Eindhoven op 16 februari 1920 in een gezin van 9 kinderen. Ze is altijd dankbaar gebleven voor het feit dat ze op jonge leeftijd verder mocht leren en zo directiesecretaresse is geworden bij Philips. In die periode studeert zij door voor beroepskeuzeadviseur. Ook is ze zeer actief in de jeugdbeweging en maakt deel uit van het hoofdbestuur in het Bisdom ’s Hertogenbosch. In haar werk als beroepskeuzeadviseur ontmoet ze de psycholoog Leo Maussen.